Winnica Skarpa Dobrska

Dane winnicy
  • Kontakt: Sylwia Herbsztajn
  • Adres winiarni:
    Matyldów 18, 96-200 Rawa Mazowiecka
  • Adres winnicy:
    Dobre k. Kazimierza Dolnego
  • www.skarkadobrska.pl
  • email: biuro<at>skarpadobrska.pl
  • Tel. 726-977-591
  • Winnica nie sprzedaje win w winnicy oraz winiarni
  • Winnica nie przyjmuje gości
Opis winnicy

Winnica Skarpa Dobrska została założona wiosną 2014 roku w miejscowości Dobre, k.
Kazimierza Dolnego. Winnica przylega do Rezerwatu Przyrody Skarpa Dobrska
usytuowanego w otulinie Kazimierskiego Parku Krajobrazowego.
Uprawa znajduje się na terenie o nachyleniu 10% i wysokości 133-181 m n.p.m.
Nasadzenie winorośli na południowo-wschodniej stronie stoku zapewnia możliwie najsilniejsze nasłonecznienie
przez cały dzień, natomiast dzięki bliskości Wisły klimat wokół winnicy łagodnieje.
W takich warunkach możliwe jest uprawianie vitis vinifera – w naszym przypadku odmian
takich jak: riesling, zweigelt, pinot gris, gewürztraminer. Obok tychże, uprawiamy również szczepy johanniter oraz regent.

Na unikatowość winnicy w znaczny sposób wpływają wapienne skały osadowe powstałe
około 50 milionów lat temu. Dobrze wykształcony profil rędziny wapiennej zapewnia dobry
drenaż i zachęca winorośl do rozwoju głębokiego systemu korzeniowego. Biała gleba odbija
promienie słoneczne, kierując je na owoce i liście, dzięki czemu są lepiej doświetlone.
Ponadto wapień nadaje winom unikatowy charakter, aromat i smak.

Kluczem do otrzymania wina o dobrej i bogatej strukturze są przede wszystkim owoce, z
których ono powstanie. Dobra gleba zapewnia mineralność naszych win, a odpowiednie
nawożenie zdrowy wzrost naszych winorośli. Z kolei cięcia sezonowe i zielone zbiory
umożliwiają uzyskanie owoców o najlepszych walorach winiarskich. Stąd też ważne jest
sumienne gospodarzenie samą winnicą – nie tylko winiarnią. Prace pielęgnacyjne, którym
podlegają nasze winorośle wykonujemy samodzielnie, bądź staramy się doglądać osobiście.

Dzięki dbałości o najmniejsze szczegóły już na etapie pielęgnacji i wzrostu owoców mamy
pewność, że będziemy mogli zaoferować Państwu produkt o najwyższej jakości.

Ciągle jako „młodzi” winiarze staramy się poznać świat wina od podszewki. Stąd też
naszym podstawowym celem jest stworzenie wina bogatego w aromat i smak, o jak
najlepszej jakości i walorach smakowych.

Do produkcji wina używamy jedynie wyselekcjonowanych, w pełni dojrzałych owoców.
Z nich za pomocą samocieku (siłą grawitacji, bez dodatkowego tłoczenia) otrzymujemy sok z którego powstanie wino.
Produkcja odbywa się w kontrolowanej temperaturze.
Aby zapewnić naturalność, wino nie jest ani dosładzane, ani odkwaszane.