8 czerwca 2019 szkolenie nawozowe w Kazimierzu Dolnym
W dniu 8 czerwca odbyło się kolejne, czwarte już w tym roku, szkolenie winiarzy zorganizowane przez Stowarzyszenie Winiarzy Małopolskiego Przełomu Wisły. Tematem szkolenia były wymagania pokarmowe i nawożenie winorośli. Szkolenie prowadził dr Piotr Chohura z katedry ogrodnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Szkolenie odbyło się w gościnnych progach XVI- wiecznego Spichlerza Bliźniaczego w Kazimierzu Dolnym.
13 kwietnia 2019 spotkanie w Dworze z Moniak w Janowcu
Reprezentanci 11 winnic należących do Stowarzyszenia Winiarzy Małopolskiego Przełomu Wisły spotkali się 13 kwietnia na „degustacji w ciemno” własnych win.
Wielką pomocą w degustacji był udział Pana Norberta Dudzińskiego, head sommeliera warszawskiej restauracji Dyletanci, który wprowadził nas w tajniki degustacji oraz miał rozstrzygający głos w ocenie prezentowanych win.
Cieszymy się, że wina uzyskały pozytywną opinię naszego gościa.
Winiarze przygotowali do degustacji 21 win, głównie ze zbiorów 2018 r.
Degustacja była jednym z etapów przygotowań do jubileuszowego, dziesiątego, Święta Wina 2019, które odbędzie się 25 maja.
Dzięki uprzejmości dyrekcji Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu Dolnym mogliśmy przeprowadzić degustację w pomieszczeniach Dworu z Moniak, znajdującego się na terenie Parku Zamkowego w Janowcu.
Janowiec 13 kwietnia 2019r
Szkolenie winiarskie 16.03.2019
Szkolenie poprowadził dr Janusz Mazurek, doktor nauk rolniczych w dziedzinie ochrony roślin, autor wydanej w 2017 r książki „Choroby winorośli”.
Tematem szkolenia była: “Strategie biologicznej, chemicznej i integrowanej ochrony winorośli przed chorobami – jakich błędów nie popełniać przy układaniu i wdrażaniu programów ochrony”
Dr J. Mazurek jest wykładowcą studiów podyplomowych: „Enologia” na Uniwersytecie Jagiellońskim i „Technologia winiarstwa” na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.
Szkolenie przygotowało nas do zbliżającego się nowego roku winiarskiego 2019. Zapoznaliśmy się z nowymi sposobami ochrony przed największymi zagrożeniami: szarą pleśnią, mączniakiem rzekomym, mączniakiem prawdziwym winorośli. Omówione zostały metody i środki do tej ochrony. Dr Mazurek szczególną uwagę poświęcił utrwaleniu winiarzom roli pierwszych zabiegów, do kwitnienia winorośli – zabiegów, które często są nie wykonywane szczególnie przy dobrej wiosennej pogodzie. Zapoznaliśmy się z biologicznymi środkami ochrony jako alternatywy dla ochrony chemicznej. Przedstawił nam receptury oprysków i możliwości mieszania śor.
Cztery godziny szkolenia były tak ciekawe, że Stowarzyszenie Winiarzy Małopolskiego Przełomu Wisły już myśli o następnym.
Szkolenie było zorganizowane w nowoczesnej sali konferencyjnej za co dziękujemy
Wójtowi Gminy Końskowola p. Stanisławowi Gołębiowskiemu oraz pracownikom urzędu.
Końskowola 16.03.2019